Date   

Re: Loss of Announcements - Nodes 4480, 4490 & 4677

James Hall
 

Follow up on my last email. I had just arrived in Hawaii. I have since tested this embedded node. It acts same way. Only connect/disconnect announcements are gone for IRLP only. EchoLink announcements are ok. Custom CW id on IRLP announcements works still. So that’s both my nodes stopped working last Friday. I ran ... rc. Irlp and every thing rebooted but same loss of connect/disconnect announcements.
3212
3024
WH7CD
Jim

created with care by Cold Duck

On Nov 27, 2019, at 8:07 PM, David Cameron - IRLP <dcameron@...> wrote:

When did you do this? There is a recent update from only an hour ago or so.

Dave Cameron


On 2019-11-27 9:50 p.m., K1IMD wrote:
David,
I ran update files on both the nodes I can hear locally (4480 & 4677) and they updated... I then rebooted the node and still no joy. All messages are not being played. Otherwise the node works normally.

Running CentOS 4.9 (final) IRLP distro.

73
Jon
K1IMD

On 11/27/2019 23:51, David Cameron - IRLP wrote:
The recent update to the wavplay script should fix both issues.

David Cameron

-------- Original message --------
From: "Dave Parks - WB8ODF via Groups.Io" <wb8odf=yahoo.com@groups.io>
Date: 11/27/19 8:46 PM (GMT-08:00)
To: IRLP@irlp.groups.io
Subject: Re: [IRLP] Loss of Announcements - Nodes 4480, 4490 & 4677

I'm interested here too, I have a friend who lost audio coming from the node (ex: IRLP node is enabled/disabled & connect/disconnect notices).

The node works he can connect/disconnect and audio works fine just not the IRLP audio.

His node is CentOS 4.9


< Dave Parks ><
WB8ODF@... <mailto:WB8ODF@...>
http://wb8odf.com
Node: 8139 <mailto:dave@...>

<mailto:dave@...>



On Wednesday, November 27, 2019, 11:22:39 PM EST, Ken <ve5kc@...> wrote:


Node 1340 running an old Red Hat install.

Lost connect, disconnect and node status announcements last week. Other wise everything else it working normal,

I'm not into Linux so I passed the info on to our guy who runs things. He say all the tests on the node checked out OK. I left him to try to figure this out.

Another system with newer hardware and current Linux version are planed for the new year.

73.. Ken - VE5KC


Re: Loss of Announcements - Nodes 4480, 4490 & 4677

James Hall
 

I lost same on my embedded node but only for IRLP. The ECHOLINK portion is ok

created with care by Cold Duck


On Nov 27, 2019, at 6:22 PM, Ken <ve5kc@...> wrote:

Node 1340 running an old Red Hat install.

Lost connect, disconnect and node status announcements last week. Other wise everything else it working normal,

I'm not into Linux so I passed the info on to our guy who runs things. He say all the tests on the node checked out OK. I left him to try to figure this out.

Another system with newer hardware and current Linux version are planed for the new year.

73..  Ken - VE5KC

 

 


Happy Thanksgiving

Phil Zocco
 

Greetings, IRLPers.

 

Happy Thanksgiving to all especially our head turkey VE7LTD.

 

Thank you for all you do, Dave C.

 

 

73,

 

Phil N1BOW

Nodes 5960 and 4656

AMT MP 113.6

Niantic, CT USA Earth


Re: Wav File Issues

Don DeGregori
 

Thanks Dave, Audio announcements are now working proper.

Don


Loss of Announcements

Ken Wolfe
 

Thanks Dave C for fixing the announcements audio Node 1488 is working just fine

Ken
VE7PGK
Node 1488


Re: Wav File Issues

Don DeGregori
 

Dave,
I'm still using the old legacy red hat files for IRLP. And have the new wav file problems. Noticed first when I rebooted. No "node enabled" announcement. Later, no echo reflector announcements. No "link connected" or disconnected. And more no announcements. Should I do the update files command in the scripts folder? Or wait awhile for your fix?

Thanks,
Don ... W6RWN ... node 3146


Re: Loss of Announcements - Nodes 4480, 4490 & 4677

K1IMD
 

Hi David,
This last update at about ~midnight ET did it!

Thank you..
73
Jon
K1IMD

On 11/28/2019 01:07, David Cameron - IRLP wrote:
When did you do this? There is a recent update from only an hour ago or so.

Dave Cameron


On 2019-11-27 9:50 p.m., K1IMD wrote:
David,
I ran update files on both the nodes I can hear locally (4480 & 4677) and they updated... I then rebooted the node and still no joy.  All messages are not being played.  Otherwise the node works normally.

Running CentOS 4.9 (final) IRLP distro.

73
Jon
K1IMD

On 11/27/2019 23:51, David Cameron - IRLP wrote:
The recent update to the wavplay script should fix both issues.

David Cameron

-------- Original message --------
From: "Dave Parks - WB8ODF via Groups.Io" <wb8odf@...>
Date: 11/27/19 8:46 PM (GMT-08:00)
To: IRLP@irlp.groups.io
Subject: Re: [IRLP] Loss of Announcements - Nodes 4480, 4490 & 4677

I'm interested here too, I have a friend who lost audio coming from the node (ex: IRLP node is enabled/disabled & connect/disconnect notices).

The node works he can connect/disconnect and audio works fine just not the IRLP audio.

His node is CentOS 4.9


>< Dave Parks ><
WB8ODF@... <mailto:WB8ODF@...>
http://wb8odf.com
Node: 8139 <mailto:dave@...>

<mailto:dave@...>



On Wednesday, November 27, 2019, 11:22:39 PM EST, Ken <ve5kc@...> wrote:


Node 1340 running an old Red Hat install.

Lost connect, disconnect and node status announcements last week. Other wise everything else it working normal,

I'm not into Linux so I passed the info on to our guy who runs things. He say all the tests on the node checked out OK. I left him to try to figure this out.

Another system with newer hardware and current Linux version are planed for the new year.

73..  Ken - VE5KC









Re: Loss of Announcements - Nodes 4480, 4490 & 4677 & 8094

jhahn53@...
 

Thanks for the update...  It has repaired my audio problem..

Joe  W8NBA  Node 8094


Re: Loss of Announcements - Nodes 4480, 4490 & 4677

David Cameron - IRLP
 

When did you do this? There is a recent update from only an hour ago or so.

Dave Cameron

On 2019-11-27 9:50 p.m., K1IMD wrote:
David,
I ran update files on both the nodes I can hear locally (4480 & 4677) and they updated... I then rebooted the node and still no joy.  All messages are not being played.  Otherwise the node works normally.

Running CentOS 4.9 (final) IRLP distro.

73
Jon
K1IMD

On 11/27/2019 23:51, David Cameron - IRLP wrote:
The recent update to the wavplay script should fix both issues.

David Cameron

-------- Original message --------
From: "Dave Parks - WB8ODF via Groups.Io" <wb8odf=yahoo.com@groups.io>
Date: 11/27/19 8:46 PM (GMT-08:00)
To: IRLP@irlp.groups.io
Subject: Re: [IRLP] Loss of Announcements - Nodes 4480, 4490 & 4677

I'm interested here too, I have a friend who lost audio coming from the node (ex: IRLP node is enabled/disabled & connect/disconnect notices).

The node works he can connect/disconnect and audio works fine just not the IRLP audio.

His node is CentOS 4.9


< Dave Parks ><
WB8ODF@... <mailto:WB8ODF@...>
http://wb8odf.com
Node: 8139 <mailto:dave@...>

<mailto:dave@...>



On Wednesday, November 27, 2019, 11:22:39 PM EST, Ken <ve5kc@...> wrote:


Node 1340 running an old Red Hat install.

Lost connect, disconnect and node status announcements last week. Other wise everything else it working normal,

I'm not into Linux so I passed the info on to our guy who runs things. He say all the tests on the node checked out OK. I left him to try to figure this out.

Another system with newer hardware and current Linux version are planed for the new year.

73..  Ken - VE5KC


Re: Loss of Announcements - Nodes 4480, 4490 & 4677

K1IMD
 

David,
I ran update files on both the nodes I can hear locally (4480 & 4677) and they updated... I then rebooted the node and still no joy.  All messages are not being played.  Otherwise the node works normally.

Running  CentOS 4.9 (final) IRLP distro.

73
Jon
K1IMD

On 11/27/2019 23:51, David Cameron - IRLP wrote:
The recent update to the wavplay script should fix both issues. 

David Cameron 

-------- Original message --------
From: "Dave Parks - WB8ODF via Groups.Io" <wb8odf@...>
Date: 11/27/19 8:46 PM (GMT-08:00)
Subject: Re: [IRLP] Loss of Announcements - Nodes 4480, 4490 & 4677

I'm interested here too, I have a friend who lost audio coming from the node (ex: IRLP node is enabled/disabled & connect/disconnect notices).

The node works he can connect/disconnect and audio works fine just not the IRLP audio.

His node is CentOS 4.9



On Wednesday, November 27, 2019, 11:22:39 PM EST, Ken <ve5kc@...> wrote:


Node 1340 running an old Red Hat install.

Lost connect, disconnect and node status announcements last week. Other wise everything else it working normal,

I'm not into Linux so I passed the info on to our guy who runs things. He say all the tests on the node checked out OK. I left him to try to figure this out.

Another system with newer hardware and current Linux version are planed for the new year.

73..  Ken - VE5KC

 

 




Re: Loss of Announcements - Nodes 4480, 4490 & 4677

David Cameron - IRLP
 

The recent update to the wavplay script should fix both issues. 

David Cameron 

-------- Original message --------
From: "Dave Parks - WB8ODF via Groups.Io" <wb8odf@...>
Date: 11/27/19 8:46 PM (GMT-08:00)
To: IRLP@irlp.groups.io
Subject: Re: [IRLP] Loss of Announcements - Nodes 4480, 4490 & 4677

I'm interested here too, I have a friend who lost audio coming from the node (ex: IRLP node is enabled/disabled & connect/disconnect notices).

The node works he can connect/disconnect and audio works fine just not the IRLP audio.

His node is CentOS 4.9


>< Dave Parks ><
WB8ODF@...
http://wb8odf.com



On Wednesday, November 27, 2019, 11:22:39 PM EST, Ken <ve5kc@...> wrote:


Node 1340 running an old Red Hat install.

Lost connect, disconnect and node status announcements last week. Other wise everything else it working normal,

I'm not into Linux so I passed the info on to our guy who runs things. He say all the tests on the node checked out OK. I left him to try to figure this out.

Another system with newer hardware and current Linux version are planed for the new year.

73..  Ken - VE5KC

 

 


Re: Loss of Announcements - Nodes 4480, 4490 & 4677

 

I'm interested here too, I have a friend who lost audio coming from the node (ex: IRLP node is enabled/disabled & connect/disconnect notices).

The node works he can connect/disconnect and audio works fine just not the IRLP audio.

His node is CentOS 4.9


>< Dave Parks ><
WB8ODF@...
http://wb8odf.com



On Wednesday, November 27, 2019, 11:22:39 PM EST, Ken <ve5kc@...> wrote:


Node 1340 running an old Red Hat install.

Lost connect, disconnect and node status announcements last week. Other wise everything else it working normal,

I'm not into Linux so I passed the info on to our guy who runs things. He say all the tests on the node checked out OK. I left him to try to figure this out.

Another system with newer hardware and current Linux version are planed for the new year.

73..  Ken - VE5KC

 

 


Re: Loss of Announcements - Nodes 4480, 4490 & 4677

Ken
 

Node 1340 running an old Red Hat install.

Lost connect, disconnect and node status announcements last week. Other wise everything else it working normal,

I'm not into Linux so I passed the info on to our guy who runs things. He say all the tests on the node checked out OK. I left him to try to figure this out.

Another system with newer hardware and current Linux version are planed for the new year.

73..  Ken - VE5KC

 

 


Re: WAV file audio

gqwradio
 

Thanks Daves:

I'm happy to save the trip!

Bob


Re: WAV file audio

David Cameron - IRLP
 

It will fix itself 24 hours after it was broken :) it will be updated overnight, as long as your nice is not connected at the time. 

Dave Cameron 

-------- Original message --------
From: Howard Rob <bob.howard@...>
Date: 11/27/19 5:41 PM (GMT-08:00)
To: IRLP@irlp.groups.io
Subject: Re: [IRLP] WAV file audio

Will this be updated on it's own after a time, or must I go to the site and do the reboot  or update?
I won't won't be going to the site very soon if not necessary. (I could not get the IT person to figure out how to enable an SSH port, so I don't have remote access :-((  )

Centos 4.9

Bob   VE3YX   Node 2520


Re: WAV file audio

k9dc
 

You will get it automatically in the next overnight updates. No need to reboot.

-k9dc

On Nov 27, 2019, at 20:42, Howard Rob <bob.howard@...> wrote:

Will this be updated on it's own after a time, or must I go to the site and do the reboot or update?
I won't won't be going to the site very soon if not necessary. (I could not get the IT person to figure out how to enable an SSH port, so I don't have remote access :-(( )

Centos 4.9

Bob VE3YX Node 2520


Re: WAV file audio

Howard Rob
 

Will this be updated on it's own after a time, or must I go to the site and do the reboot  or update?
I won't won't be going to the site very soon if not necessary. (I could not get the IT person to figure out how to enable an SSH port, so I don't have remote access :-((  )

Centos 4.9

Bob   VE3YX   Node 2520


Re: WAV file audio

Gary - AG0N
 

On Nov 27, 2019, at 16:53, David Cameron - IRLP <dcameron@...> wrote:

With the advent of Pi-based systems, there is not a real reason not to upgrade to something newer. I imagine with the cost of electricity, you will recoup your up front cost in a matter of a year or two.
It really isn’t a matter of cost. It is a matter of age. I no longer work on this stuff at all and don’t feel I am competent to. In fact, with the medical problems I’ve had this year I wouldn’t have had time to even look at it. It works, I don’t break it. I would have to replace it with a complete system that was plugNplay. I’ve often wondered what I would do if it crashed catastrophically, perhaps one of yours, Dave.

Gary - AG0N - 3055


Re: WAV file audio

Phil Zocco
 

I just remembered I have a couple of 80G hard drives in a box in the shack.

 

If I remember now, I think I would do a re-install by first installing Debian 10 and somewhere in there is a place where you keep your old node number and then use your backup file to finish up the re-install.

 

Guess I’ll give it a try after Turkey Day.

 

Oh, and Happy Thanksgiving.

 

73,

 

Phil N1NOW

 

From: IRLP@irlp.groups.io [mailto:IRLP@irlp.groups.io] On Behalf Of Dave Parks - WB8ODF via Groups.Io
Sent: Wednesday, November 27, 2019 7:35 PM
To: IRLP@irlp.groups.io
Subject: Re: [IRLP] WAV file audio

 

Dave,

 

I was running FC3 and it was ROCK SOLID since 2009. I up graded to try IRLP VPN which worked fine, it was plug and play. But IRLP didn't work, I'm not complaining about trying to upgrade and it not working... I'm complaining that I can't go back to FC3 or CentOS 4.9 which would put my node back on the net.

 

Telling people that the older OS's are no longer supported (I don't NEED support) is different than saying if you up grade you'll not be able to get the IRLP files to reinstall FC3 or CentOS 4.9 or Debian WHEEZY. If you have mentioned that I would have NEVER attempted the up grade. I don't have to use IRLP VPN I just thought it would be nice, so I can run off my Verizon Jet Pack.

 

 

>< Dave Parks ><

WB8ODF@...
http://wb8odf.com

 

 

 

On Wednesday, November 27, 2019, 7:22:54 PM EST, David Cameron - IRLP <dcameron@...> wrote:

 

 

Dave,

Nobody forced you to upgrade. There are nodes still running RedHat that
work fine. You likely had to upgrade to use a new feature, like IRLP
VPN. It can not be back ported, because OpenVPN will not work on older
kernels. That is not an IRLP issue, that is an issue with OpenVPN.

You will need a system that is capable of running a new OS to run
Allstar also. It will not run on the hardware you can't install Debian
onto.

David Cameron
VE7LTD

On 2019-11-27 16:05, Dave Parks - WB8ODF via Groups.Io wrote:
> My older equipment is not liking the Debian, to many problems.
>
> When you said software below (I think) Debian WHEEZY would no longer
> be supported, I figured (like most OS companies) you could still use
> it, you just can't get anyone to support it) so I tried to upgrade the
> OS which didn't work. Then I find I can't use "get-irlp-files" any
> more so I'm left with a NON working node that worked fine and dandy
> before I tried the upgrade and 100% since 2009.
>
> I've been off the air for a month or so now.
>
> I HATE BEING *FORCED* to up grade!
>
> I think it's time I upgrade to AllStar and leave the hassles of the
> NEW IRLP behind.
>
>> < Dave Parks ><
> WB8ODF@...
> http://wb8odf.com
>
> Node: 8139
>
>  On Wednesday, November 27, 2019, 6:53:12 PM EST, David Cameron - IRLP
> <dcameron@...> wrote:
>
> Well the issue I run into is some of the nodes are running software so
>
> old that the new versions of the same software don't even use the same
>
> syntax. sox is a great example of this. Then I need to make the
> scripts
> recognize this, and that is where it starts to fall apart.
>
> To be honest, if the node is running software that is no longer
> maintained (which is anything older than Debian 8), it really is a
> risk
> to the network that it is on, as they can likely be easily compromised
>
> (or are already compromised) and can be used to sniff/snoop on traffic
>
> on your network, or be used to launch attacks on other systems (Denial
>
> of Service).
>
> With the advent of Pi-based systems, there is not a real reason not to
>
> upgrade to something newer. I imagine with the cost of electricity,
> you
> will recoup your up front cost in a matter of a year or two.
>
> David Cameron
>
> On 2019-11-27 10:11, Phil Zocco wrote:
>> " I updated the script this morning and was able to find a node old
>> enough to test on :)"
>>
>> An old node?! You western Canadians have a warped sense of
> humor...HI.
>>
>> The script worked.
>>
>> Thanks....I think.
>>
>>
>> 73,
>>
>> Phil N1BOW
>>
>> -----Original Message-----
>> From: IRLP@irlp.groups.io [mailto:IRLP@irlp.groups.io] On Behalf Of
>> David Cameron - IRLP
>> Sent: Wednesday, November 27, 2019 12:39 PM
>> To: IRLP@irlp.groups.io
>> Subject: Re: [IRLP] WAV file audio
>>
>> Try a reboot again, OR, log in as repeater and run
>>
>> /home/irlp/scripts/update files
>>
>> I updated the script this morning and was able to find a node old
>> enough
>> to test on :)
>>
>>
>> Dave Cameron
>>
>> On 2019-11-27 9:19 a.m., Phil Zocco wrote:
>>>
>>> Greetings.
>>>
>>> For some strange reason this morning, any of the WAV files that
> have
>>> personally recorded are all coming out with loud distorted audio.
>>>
>>> These files announce control functions and various other customized
>>> recordings.
>>>
>>> BUT...any of the original WAV files that Dave C included in the
> IRLP
>>> package play back normally. Like when he says, "IRLP Node enabled",
>>> it's sound just fine. Any announcements for a reflector are
> distorted
>>>
>>> If I play back my custom On-the Hour announcement with my voice, it
> is
>>> distorted. I checked the alsamixer and the controls are where they
>>> normally are.
>>>
>>> Any ideas? I have rebooted the node and still the same issues.
>>>
>>> Thanks in advance.
>>>
>>> 73,
>>>
>>> Phil N1BOW
>>>
>>> Node 5960
>>>
>>> AMT MP 113.6
>>>
>>> Niantic, CT USA Earth
>>>
>>>
>>
>>
>>
>>
>>
>
>
>
> Links:
> ------
> [1] https://irlp.groups.io/g/IRLP/message/76306
> [2] https://groups.io/mt/62662080/500965
> [3] https://irlp.groups.io/g/IRLP/post
> [4] https://irlp.groups.io/g/IRLP/editsub/500965
> [5] https://irlp.groups.io/g/IRLP/leave/defanged




Re: WAV file audio

 

Dave,

I was running FC3 and it was ROCK SOLID since 2009. I up graded to try IRLP VPN which worked fine, it was plug and play. But IRLP didn't work, I'm not complaining about trying to upgrade and it not working... I'm complaining that I can't go back to FC3 or CentOS 4.9 which would put my node back on the net.

Telling people that the older OS's are no longer supported (I don't NEED support) is different than saying if you up grade you'll not be able to get the IRLP files to reinstall FC3 or CentOS 4.9 or Debian WHEEZY. If you have mentioned that I would have NEVER attempted the up grade. I don't have to use IRLP VPN I just thought it would be nice, so I can run off my Verizon Jet Pack.


>< Dave Parks ><
WB8ODF@...
http://wb8odf.com



On Wednesday, November 27, 2019, 7:22:54 PM EST, David Cameron - IRLP <dcameron@...> wrote:


Dave,

Nobody forced you to upgrade. There are nodes still running RedHat that
work fine. You likely had to upgrade to use a new feature, like IRLP
VPN. It can not be back ported, because OpenVPN will not work on older
kernels. That is not an IRLP issue, that is an issue with OpenVPN.

You will need a system that is capable of running a new OS to run
Allstar also. It will not run on the hardware you can't install Debian
onto.

David Cameron
VE7LTD

On 2019-11-27 16:05, Dave Parks - WB8ODF via Groups.Io wrote:
> My older equipment is not liking the Debian, to many problems.
>
> When you said software below (I think) Debian WHEEZY would no longer
> be supported, I figured (like most OS companies) you could still use
> it, you just can't get anyone to support it) so I tried to upgrade the
> OS which didn't work. Then I find I can't use "get-irlp-files" any
> more so I'm left with a NON working node that worked fine and dandy
> before I tried the upgrade and 100% since 2009.
>
> I've been off the air for a month or so now.
>
> I HATE BEING *FORCED* to up grade!
>
> I think it's time I upgrade to AllStar and leave the hassles of the
> NEW IRLP behind.
>
>> < Dave Parks ><
> WB8ODF@...
> http://wb8odf.com
>
> Node: 8139
>
>  On Wednesday, November 27, 2019, 6:53:12 PM EST, David Cameron - IRLP
> <dcameron@...> wrote:
>
> Well the issue I run into is some of the nodes are running software so
>
> old that the new versions of the same software don't even use the same
>
> syntax. sox is a great example of this. Then I need to make the
> scripts
> recognize this, and that is where it starts to fall apart.
>
> To be honest, if the node is running software that is no longer
> maintained (which is anything older than Debian 8), it really is a
> risk
> to the network that it is on, as they can likely be easily compromised
>
> (or are already compromised) and can be used to sniff/snoop on traffic
>
> on your network, or be used to launch attacks on other systems (Denial
>
> of Service).
>
> With the advent of Pi-based systems, there is not a real reason not to
>
> upgrade to something newer. I imagine with the cost of electricity,
> you
> will recoup your up front cost in a matter of a year or two.
>
> David Cameron
>
> On 2019-11-27 10:11, Phil Zocco wrote:
>> " I updated the script this morning and was able to find a node old
>> enough to test on :)"
>>
>> An old node?! You western Canadians have a warped sense of
> humor...HI.
>>
>> The script worked.
>>
>> Thanks....I think.
>>
>>
>> 73,
>>
>> Phil N1BOW
>>
>> -----Original Message-----
>> From: IRLP@irlp.groups.io [mailto:IRLP@irlp.groups.io] On Behalf Of
>> David Cameron - IRLP
>> Sent: Wednesday, November 27, 2019 12:39 PM
>> To: IRLP@irlp.groups.io
>> Subject: Re: [IRLP] WAV file audio
>>
>> Try a reboot again, OR, log in as repeater and run
>>
>> /home/irlp/scripts/update files
>>
>> I updated the script this morning and was able to find a node old
>> enough
>> to test on :)
>>
>>
>> Dave Cameron
>>
>> On 2019-11-27 9:19 a.m., Phil Zocco wrote:
>>>
>>> Greetings.
>>>
>>> For some strange reason this morning, any of the WAV files that
> have
>>> personally recorded are all coming out with loud distorted audio.
>>>
>>> These files announce control functions and various other customized
>>> recordings.
>>>
>>> BUT...any of the original WAV files that Dave C included in the
> IRLP
>>> package play back normally. Like when he says, "IRLP Node enabled",
>>> it's sound just fine. Any announcements for a reflector are
> distorted
>>>
>>> If I play back my custom On-the Hour announcement with my voice, it
> is
>>> distorted. I checked the alsamixer and the controls are where they
>>> normally are.
>>>
>>> Any ideas? I have rebooted the node and still the same issues.
>>>
>>> Thanks in advance.
>>>
>>> 73,
>>>
>>> Phil N1BOW
>>>
>>> Node 5960
>>>
>>> AMT MP 113.6
>>>
>>> Niantic, CT USA Earth
>>>
>>>
>>
>>
>>
>>
>>
>
>
>
> Links:
> ------
> [1] https://irlp.groups.io/g/IRLP/message/76306
> [2] https://groups.io/mt/62662080/500965
> [3] https://irlp.groups.io/g/IRLP/post
> [4] https://irlp.groups.io/g/IRLP/editsub/500965
> [5] https://irlp.groups.io/g/IRLP/leave/defanged